Szakértőnk válaszol

Mi lesz a bankokkal? Mi lesz a mi pénzünkkel?

Összeszedtünk szakértőnk válaszait az ügyfelektől leggyakrabban felmerülő kérdésekre a bankok jelenlegi helyzetével kapcsolatban.

A kormány szerdai bejelentése óta sokunkban felmerül a kérdés, hogy mi lesz most a bankokkal, hogy alakulnak a jelenlegi hiteleink vagy hogyan és milyen feltételekkel fogunk tudni új hitelt felvenni.

Mi lesz a bankokkal?

Pontosan nem tudjuk ezt megmondani. Látunk már jeleket, hogy milyen irányban gondolkodnak újra elindítani a hitelezést. Jelenleg a személyi kölcsönöknél egy teljes zárlatot látunk az MNB által közzétett kamatmaximalizálás miatt. Azonban ne feledjük: ezek a bankok túléltek egy nagy gazdasági világválságot 2008-ban.

Mi lesz a hitelezéssel?

Hasonló a válaszom, mint az előző kérdésnél, annyi különbséggel, hogy szinte egyik óráról a másikra változhatnak és változtathatnak a hitelezési folyamatokon, kamatokon, kondíciókon és mindenen, ami a bank hatáskörébe tartozik.

Meddig lesznek nyitva a bankok?

Jelenleg is elég határozott eljárások mentén történik az ügyfelek fogadása a bankfiókokban. Amennyiben nőni fog a betegek száma, akkor várhatóan a bankok nyitvatartásait tovább fogják korlátozni.

Mi van most a bankoknál és mi lesz a folyamatban lévő ügyletekkel?

  • a bírálati idő biztosan hosszabb lesz, mint az eddig megszokott 4-6 hét, mivel a bankoknál csökkentett létszámban és a legtöbben home office-ban dolgoznak, így akár 2-3 hónapot is igénybe vehet a hitel bírálata
  • túlterheltek azon kollégák, akik elérhetőek és még fiókban dolgoznak (fölösleges a banki ügyintézőket hívogatni, írogatni, mert pont nem tudnak hatással lenni a háttérfolyamatokra, mint pl. a bírálat, a közjegyző, a folyósítás stb.)
  • a legtöbb közjegyző bezárta kapuit- azaz felfüggesztette a tevékenységét- értem ez alatt, hogy nem ad új időpontokat (habár az MNB jelezte, hogy felmentést ad a közokirat alól- de utólag pótolni kell)
  • a Babaváróhitelezés továbbra is van- nincs szükség közjegyzői okiratra, így az gyorsan át tud futni, ha rendelkezésre állnak a dokumentumok (TB jogviszony igazolás a legfontosabb)
  • a bírálati szempontokon/scoringon, egyelőre nem változtattak a bankok, DE kockázati szempontból nézve vendéglátóiparból, turizmusból, és olyan szektorból érkezik az igény, vagy olyan cégtől, aki felszámolás alatt, végrehajtás, csődeljárás alatt van, ezek valószínűleg mind kizártak lesznek

Néhány javaslat a fentieken túl

  • ha nem sürgős a hitel, akkor ajánlott elhalasztani 1-2 hétre
  • aki tudják, azok a banki ügyintézést oldják meg online- internetbankon, telefonon keresztül, mert így elkerülhető a sorban állás a bankfiókokban
  • hiteligény esetén, kérd be a munkáltatói igazolást kitöltve, az utolsó 3 havi bankszámla kivonatot és egy KHR nyilatkozatot pedig készíts elő
  • ha valaki megszorul és személyi kölcsönre lenne szüksége: a bankok most azon dolgoznak, hogy a lehető leghamarabb kidolgozzák a maximalizált 5,9%-os kedvezőbb kamatozású személyi kölcsönt.

Hitelre lenne szükséged?

Töltsd ki jelentkezési lapunkat és szakértőnk felveszi veled a kapcsolatot! Kattints ide